ANP9 dec '11 11:51

Stabiele beurzen na eerste ronde eurotop

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten vrijdag na een schommelend begin een stabiel beeld zien. Na de eerste ronde van de eurotop, waarbij duidelijk werd dat er in ieder geval geen akkoord komt over een verdragswijziging voor de gehele Europese Unie, lijken beleggers de Europese politici vooralsnog het voordeel van de twijfel te geven en wachten ze de verdere ontwikkelingen af.

,,De beurzen reageren eigenlijk opvallend sterk, gezien de onzekerheid die er nog heerst. Tot nu toe zijn er alleen nog informele gesprekken gevoerd in Brussel en het is wachten op het officiële akkoord. Ze moeten echter wel met wat beters komen. Maar wat het uiteindelijk gaat worden blijft een vraagteken. Het kan best zijn dat we dat zondagavond pas weten'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,3 procent hoger op 303,70 punten. De MidKap-index steeg 1,4 procent tot 459,27 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 1,3 procent. Londen bleef achter met een winst van 0,5 procent.

EU-top

Na nachtelijk overleg in Brussel werd vrijdagochtend bekendgemaakt dat de 17 eurolanden een eigen verdrag gaan sluiten om strengere begrotingsdiscipline af te dwingen. Andere EU-lidstaten kunnen zich bij dit verdrag aansluiten. Groot-Brittannië en Hongarije lieten al weten niets te zien in het verdrag.

Daarnaast werd afgesproken dat het permanente Europese noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden, het ESM, al in juli volgend jaar van start gaat in plaats van juli 2013. Het ESM zou dan het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen. Het ESM kan voor 500 miljard euro hulp bieden.

IMF

Ook gaan de landen van de Europese Unie 200 miljard euro geven aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee kunnen eurolanden met schuldenproblemen worden geholpen.

In de MidKap zakte SNS Reaal 2,5 procent. Uit de testresultaten van de Europese bankentoezichthouder EBA bleek dat SNS Bank 159 miljoen euro aan extra kapitaal nodig heeft om aan de strengere eisen te voldoen.

ING

Bank en verzekeraar ING, die wel slaagde voor de test, steeg 2,8 procent en behoorde daarmee tot de grootste stijgers in de AEX. Volgens de EBA moeten de Europese banken in totaal circa 115 miljard euro aan extra kapitaal ophalen.

Pharming was de grootste daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 5,5 procent. Het biotechnologiebedrijf liet weten een negatief eigen vermogen te hebben, als gevolg van naleving van boekhoudkundige regels (IFRS). Volgens het bedrijf heeft het negatieve eigen vermogen geen effect op de beursnotering van de onderneming.

De euro was 1,3410 dollar waard, tegen 1,3315 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 98,78 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder.

Gerelateerde artikelen