ANP17 aug '11 17:59

AEX sluit met winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is woensdag met winst gesloten. Na aanvankelijke verliezen trokken hogere koersen op Wall Street koopjesjagers over de streep. Op andere Europese beurzen was het beeld minder positief.

De AEX eindigde 0,4 procent hoger op 292,65 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 478,89 punten. In Parijs ging de CAC40-index 0,7 procent omhoog. De belangrijke beurzen van Londen en Frankfurt leverden 0,5 en 0,8 procent in, vooral door verliezen in de financiële sector.

Aan het begin van de handel zette de onvrede over de ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy op dinsdag de Europese beurzen over een breed front in de min. Vooral hun voorstel voor de invoering van een belasting op de transacties van financiële instellingen viel slecht.

Financiële fondsen

Veel financiële fondsen eindigden dan ook in het rood. In Frankfurt verloren Commerzbank en Deutsche Bank respectievelijk 5,2 en 2,2 procent. De Britse banken Royal Bank of Scotland en Barclays leverden circa 4 procent, terwijl in Parijs BNP Paribas en Société Générale ruim 2 procent onderuit gingen. ING hield de schade in Amsterdam beperkt tot een min van 0,2 procent.

Ook de Europese beursbedrijven LSE Group en Deutsche Börse hadden flink te lijden onder het voorstel voor de speciale transactiebelasting. De Londense beursgroep LSE zakte bijna 3 procent en het Duitse beursbedrijf leverde 5 procent in.

Aalberts Industries

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries was met een plus van 6 procent de grootste stijger in de MidKap. Beleggers waren tevreden over de halfjaarcijfers die Aalberts woensdag bekendmaakte.

Chipmachinemaker ASML was met een min van 1,9 procent de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. De verlaging van de omzetverwachting die de Amerikaanse computermaker Dell dinsdagavond meldde, zette de aandelenkoers van het bedrijf onder druk. Ook ASMI had last van de slechtere vooruitzichten van Dell en werd bijna 5 procent lager gezet.

Carlsberg

De Deense bierbrouwer Carlsberg duikelde in Kopenhagen ruim 17 procent omlaag na tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal.

De euro was 1,4430 dollar waard tegen 1,4415 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De Zwitserse frank steeg ten opzichte van de euro. Investeerders waren niet onder de indruk van de Zwitserse centrale bank, die aankondigde extra liquiditeit in de geldmarkt te pompen om de stijging van de frank tegen te gaan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,4 procent tot 87,85 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder, tot 110,95 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen