ANP3 mei '11 07:53Aangepast op 3 mei '11 08:39

'Lagere opening Amsterdamse beurs'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs gaat dinsdag 1 tot 2 punten lager openen. Dat verwacht handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

,,De wereldwijde westerse beurzen gaan consolideren. We zagen maandag al verminderde inspiratie in de markt'', aldus Koenders. Beleggers hebben meer en beter koersbewegend nieuws nodig, zo stelde hij.

De AEX-index sloot maandag met een plus van 1,62 punten, ofwel 0,5 procent, op 361,56 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 653,32 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,1 en 0,2 procent. De beurs in Londen was gesloten in verband met een feestdag.

Amerikaanse banenmarkt

Koenders gaf aan dat investeerders wachten op vrijdag, wanneer belangrijke cijfers over de Amerikaanse banenmarkt naar buiten komen. ,,Daar gaan we nu al naar uitkijken'', zo gaf hij aan.

Een stimulans voor de omzetten in Europa is de heropening van de beurs in Londen. Vorige week vrijdag werd er niet gehandeld vanwege het huwelijk van William en Kate en ook maandag was de beurs dicht. ,,Dat zal zeker positief zijn voor de volumes'', aldus Koenders.

TenCate

In Amsterdam kunnen beleggers onder meer reageren op kwartaalcijfers van TenCate. Verder maakte hoofdfonds Philips bekend dat Rudy Provoost, de voorman van de lichtdivisie, het bedrijf verlaat. Hij wordt topman van het Franse Rexel.

Spyker kan bewegen op de bekendmaking van details van de overeenkomst van dochter Saab met het Chinese Hawtai Motors. De Chinezen investeren onder meer 150 miljoen euro in de Zweedse autobouwer.

Bin Laden

In de Verenigde Staten sloegen beleggers maandag aanvankelijk aan het kopen toen bekend was geworden dat terroristenleider Osama bin Laden dood is. Maar het optimisme ebde in de loop van de handel weg.

De toonaangevende Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de eerste handelsdag van de maand af op een stand van 12.807,36 punten, ongeveer gelijk aan het slot van vrijdag. De breder samengestelde S&P 500-index eindigde op 1361,22 punten, 0,2 procent lager. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent lager op een stand van 2864,08 punten.

Tokio

In Tokio is de beurs dinsdag, woensdag en donderdag gesloten. De Nikkei-index kwam maandag even op het hoogste punt uit sinds de aardbeving in het land op 11 maart. De index eindigde boven de 10.000 puntengrens.

De euro noteerde dinsdagochtend 1,4820 dollar in vergelijking met 1,4880 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen