ANP3 nov '11 07:54

'AEX begint fors in de min'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal donderdag fors in de min beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen. De toenemende onzekerheid over de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone zet de stemming onder druk.

,,De AEX zal 3 tot 5 punten lager openen in een reactie op het besluit om voorlopig alle hulp aan Griekenland op te schorten in afwachting van het referendum. Tot aan het referendum, dat waarschijnlijk begin december zal worden gehouden zullen de markten zeer nerveus blijven en wordt rekening gehouden met een Grieks 'nee' tegen het noodpakket'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheerder.

De beurzen krijgen daarnaast ook een stroom aan bedrijfresultaten te verwerken. In Amsterdam opende onder andere ING donderdag de boeken over het derde kwartaal. De bank en verzekeraar kondigde een reorganisatie aan waarbij 2000 voltijdsbanen zullen worden geschrapt binnen het bedrijf, en nog eens 700 extern.

G20

De aandacht van beleggers zal echter met name uitgaan naar de G20-bijeenkomst die donderdag en vrijdag wordt gehouden in Frankrijk. Ook zal worden gelet op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), waar de Italiaan Mario Draghi afgelopen dinsdag het roer overnam van Jean-Claude Trichet.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy lieten woensdag na een crisisberaad met de Griekse premier George Papandreou weten dat Griekenland het al toegezegd bedrag van 8 miljard euro noodhulp vooralsnog niet uitbetaald zal krijgen.

Referendum

De Griekse premier kondigde aan dat Griekenland op 4 december een referendum zal houden over het internationale hulppakket.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag verliezen zien. In Tokio was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

Wall Street

Wall Street eindigde woensdag met winst. Een sterk banenrapport stutte de stemming. De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent hoger op 11.836,04 punten. De S&P 500 steeg 1,6 procent en de technologiebeurs Nasdaq klom 1,3 procent. De Amerikaanse centrale bank handhaafde tijdens de beurshandel het belangrijkste rentetarief.

Ook de Europese beurzen sloten eerder op de dag in de plus. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent hoger op 298,21 punten. De MidKap-index sloot onveranderd op 466,65 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 2,3 procent.

De euro was donderdag voorbeurs 1,3687 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 91,33 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen