ANP19 aug '11 07:48Aangepast op 19 aug '11 08:38

'Europese beurzen zetten daling voort'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zullen vrijdag naar verwachting lager openen, waarmee de forse koersafstraffing van donderdag lijkt te worden voortgezet. De vrees voor een nieuwe recessie blijft de aandelenmarkten in de greep houden.

,,De zware verkoopgolf is het gevolg van de vrees over de staat van de wereldwijde economische groei en zorgen over de mogelijkheid van Europese banken om een nieuwe bevriezing van de kredietmarkten te kunnen weerstaan'', aldus marktstrateeg Ben Potter van IG Markets.

In het Verre Oosten noteerden de belangrijkste beurzen vrijdag ook stevig in de rode cijfers. In Tokio stonden vooral exportbedrijven en financiële aandelen onder druk. De Nikkei eindigde vrijdag 2,5 procent lager.

Goudprijs

De economische onzekerheid dreef de prijs van goud tijdens de handel in Azië verder op. Een troy ounce, gelijk aan 31,1 gram, kostte vrijdag 1844,55 dollar (bijna 1300 euro). Dat is een nieuw record voor het edelmetaal.

De Amerikaanse aandelenmarkten toonden donderdag na de slotbel donkerrode koersenborden. Tegenvallende economische cijfers verergerden de toch al heersende angst bij investeerders voor een wereldwijde recessie.

Onder druk

De Dow-Jonesindex sloot 3,7 procent lager op 10.991 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 4,5 procent tot 1141 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq 5,2 procent kwijtspeelde tot 2380 punten.

De belangrijkste Europese beurzen sloten donderdag ook diep in het rood. De angst voor een nieuwe recessie zette in combinatie met tegenvallende macrocijfers uit de VS het sentiment zwaar onder druk.

Groot dagverlies

De AEX eindigde 4,5 procent lager op 279,58 punten. Dat betekende het grootste dagverlies sinds maart 2009. De MidKap-index zakte 5,2 procent tot 453,89 punten. In Parijs ging de CAC40-index 5,5 procent achteruit. De belangrijke beurzen van Londen en Frankfurt leverden respectievelijk 4,5 en 5,8 procent in.

Op de Amsterdamse beurs opende vastgoedonderneming en AEX-fonds Corio donderdag nabeurs de boeken over de eerste helft van het jaar. De onderneming zag het directe resultaat, de winst uit de exploitatie van vastgoed, in die periode met bijna 10 procent stijgen tot 133,8 miljoen euro.

Brunel

Detacheerder Brunel liet vrijdag voorbeurs weten dat de omzet in het afgelopen kwartaal met bijna 30 procent is gegroeid. Daarmee overtrof het bedrijf de eigen verwachtingen. Het bedrijf is ook positief over de vooruitzichten voor de rest van het jaar.

Supermarktconcern Ahold zal vrijdag mogelijk extra onder druk komen te staan na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

De euro noteerde vrijdag voorbeurs op 1,4292 dollar tegen 1,4310 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 80,50 dollar. Donderdag ging de olieprijs door de economische onzekerheid al meer dan 6 procent omlaag.

Gerelateerde artikelen