ANP2 dec '11 17:48

Opgewekte stemming op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag met winst de handel uitgegaan. Optimisme over de aanpak van de Europese schuldencrisis en een meevallend cijfer over de Amerikaanse werkloosheid zorgden voor een positieve stemming op de beursvloer.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 3,80 punten (1,3 procent) op 300,77 punten. De MidKap-index eindigde 7,73 punten (1,7 procent) hoger op 459,78 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden winsten van 0,7 tot 1,1 procent.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in het Duitse parlement dat de economische en monetaire unie moet worden versterkt. Volgens haar wordt de noodzaak van een begrotingsunie inmiddels breed gedragen. Ze sprak haar steun uit voor de euro, maar liet opnieuw weten niets te zien in eurobonds.

Europees verdrag

De Franse president Nicolas Sarkozy zei eerder al dat Frankrijk en Duitsland zich samen zullen inzetten voor een nieuw Europees verdrag. Dat verdrag moet zorgen voor meer begrotingsdiscipline. Merkel en Sarkozy komen maandag met een concept voor de hervorming van de muntunie. Volgende week vrijdag vindt een cruciale Europese top plaats over de crisis.

De Amerikaanse overheid maakte vrijdag bekend dat de werkloosheid in november is gedaald naar 8,6 procent. Dat is het laagste niveau sinds maart 2009. Economen dachten dat de werkloosheid op 9 procent zou blijven steken.

Bankensector

De bankensector in Europa nam het voortouw op de beurzen. Zo won de Franse bank BNP Paribas 9,4 procent, Crédit Agricole klom 5 procent en Société Générale steeg 8 procent. In Frankfurt ging Commerzbank aan kop met een winst van 10,6 procent. Deutsche Bank noteerde 5,1 procent in de plus.

In de AEX voerde bank en verzekeraar ING de stijgers aan met een winst van 6,6 procent. Verzekeraar Aegon won 4,5 procent. Randstad klom 3,2 procent. Het uitzendconcern liet voorafgaand aan een investeerdersdag weten dat het bedrijf de groei die in het derde kwartaal al zichtbaar was heeft weten vast te houden in het vierde kwartaal.

Heineken

Heineken daalde 0,4 procent. De bierbrouwer neemt Galaxy Pub Estate in het Verenigd Koninkrijk over voor 480 miljoen euro. Galaxy, dat eigendom was van Royal Bank of Scotland, bestaat uit 918 pubs.

De euro was 1,3380 dollar waard, tegen 1,3460 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 100,25 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen