ANP7 dec '11 19:02

BP en Halliburton ruziën over bewijs

EPA
EPA

LONDEN (AFN) - Het Britse olieconcern BP en de Amerikaanse dienstverlener aan de oliesector Halliburton ruzieden woensdag over bewijsmateriaal rond de olieramp in de Golf van Mexico in april vorig jaar. BP kreeg daarnaast opnieuw een tik op de vingers van de Amerikaanse toezichthouder Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE).

BP verwijt Halliburton dat het bedrijf ,,willens en wetens'' het bewijs heeft vernietigd dat de kwaliteit van het cement waarmee de boorput werd afgedicht te wensen overliet. Halliburton liet in een korte reactie weten dat BP al langere tijd over de testresultaten van het cement beschikt.

De twee kemphanen treffen elkaar waarschijnlijk in februari volgend jaar voor de rechter. Dan beginnen meerdere rechtszaken over de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon die aan 11 mensen het leven kostte. BP sleept onder meer ook platformeigenaar Transocean voor de rechter. BSEE zei donderdag dat het bewijs tot nu toe aantoont dat BP de regels voor de boor- en opruimwerkzaamheden heeft overtreden. De toezichthouder liet zich niet uit over de hoogte van boetes. Onder de Amerikaanse wetgeving geldt een maximum van 35.000 dollar per dag per overtreding.

Gerelateerde artikelen