ANP15 dec '11 12:35

'Goedkopere euro helpt Nederland'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De recente koersdaling van de euro ten opzichte van de dollar en de yuan zal op de lange termijn gunstig zijn voor de Nederlandse export. Dit heeft hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING donderdag gezegd.

De euro verloor deze week 2 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Een euro is nu minder dan 1,30 dollar waard. ,,Een zwakkere euro kan de eurolanden helpen, maar er is tijd nodig voordat een koersdaling zich vertaalt in extra vraag'', aldus Kalshoven. Die tijd komt er naar verwachting wel. ,,Wij schatten dat de euro in het eerste kwartaal van 2012 verder daalt naar 1,25 dollar.''

Een koersdaling van een munt leidt ertoe dat producten uit de landen die deze valuta voeren goedkoper worden. Normaliter komt dit de export ten goede. ,,Voor 2012 verwachten we echter een groei van de export van slechts 0,5 procent. Er zal wel een wisselkoerseffect zijn, maar andere factoren als de stagnerende groei in de eurozone en de schuldencrisis wegen ook sterk.''

Zloty

Op termijn zal de lagere koers van de euro wel leiden tot een verschuiving van de export naar landen buiten de eurozone, zo verwacht de econoom. Op dit moment is Nederland nog voor twee derde van zijn export afhankelijk van andere eurolanden. Als de trend van dalende koersen zich voortzet, zullen Nederlandse producten echter met name in de VS, China en Japan goedkoper worden.

De afgelopen 6 maanden zijn de dollar, de Japanse yen en de Chinese yuan met 11 tot 13 procent in waarde toegenomen ten opzichte van de euro. De valuta van landen die voor hun handel sterk afhankelijk zijn van de eurozone, zoals Polen en Turkije, moesten ten opzichte van de euro overigens juist inleveren. Zo heeft de Poolse zloty sinds juni bijna 13 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de euro.

Gerelateerde artikelen