ANP2 dec '11 13:47

Brits massaprotest tegen pensioenplannen

LONDEN (ANP) - Leraren en personeel van ziekenhuizen, luchthavens, havens en overheidsdiensten doen woensdag mee aan het grootste Britse protest in zo'n 30 jaar tijd. Naar verwachting leggen tot 2 miljoen ambtenaren 24 uur het werk neer uit protest tegen aangekondigde pensioenhervormingen.

De vakbonden zijn tegen overheidsplannen waarin staat dat ambtenaren meer moeten gaan betalen en langer moeten werken voor hun pensioen. Op zo'n 1000 locaties is een demonstratie aangekondigd. De Britse regering heeft gewaarschuwd dat het massaprotest niets zal uithalen, want de hervormingen zijn nodig omdat mensen langer leven en de pensioenen onbetaalbaar zijn geworden.

De minister van Kabinetszaken, Francis Maude, riep de ambtenaren op niet naar de retoriek van de vakbonden te luisteren en zelf te oordelen.

Naar verwachting leidt de protestactie tot chaos in het land. Duizenden scholen houden de deuren gesloten, op de vliegvelden en in de havens wordt chaos verwacht en zelfs de belastingdienst zou door de acties worden ontregeld.

Gerelateerde artikelen