ANP23 mei '11 09:16Aangepast op 23 mei '11 09:43

Europese beurzen openen fors lager

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met flinke verliezen geopend. De verkiezingsnederlaag van de Spaanse regeringspartij en negatieve berichten over de financiële positie van Italië vergrootten de zorgen over de Europese schuldencrisis. De vulkanische aswolk in IJsland zorgde daarnaast voor zware koersverliezen van luchtvaartmaatschappijen.

In Amsterdam stond de AEX-index een half uur na de opening 1,4 procent lager op 343,45 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 629,90 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot 1,8 procent.

De zorgen over de schuldencrisis werden de afgelopen dagen aangewakkerd door kredietbeoordelaars Fitch en S&P. Fitch verlaagde de rating van Griekenland vrijdag opnieuw fors, terwijl S&P waarschuwde voor een afwaardering van de kredetwaardigheid van Italië. De nederlaag van de Spaanse socialisten bij lokale verkiezingen wakkerde daarnaast de twijfel aan of de Spaanse regering in staat is de noodzakelijke bezuinigingen door te voeren.

De grootste verliezers

Financiële fondsen hoorden daardoor maandagochtend bij de grootste verliezers. In de AEX verloren ING en Aegon ruim 3 procent. In Frankfurt stond Commerzbank onderaan met een min van 4,3 procent, in Parijs verloren Société Générale en Crédit Agricole meer dan 2 procent.

Ook luchtvaartmaatschappijen hadden het zwaar. De aswolk die dit weekeinde een sluiting van IJslandse luchthavens veroorzaakte, riep slechte herinneringen op aan de wolk die vorig jaar het Europese luchtverkeer dagenlang grotendeels lamlegde. Air France-KLM stond onderaan de AEX met een verlies van 4 procent. In Frankfurt leverde Lufthansa 4,2 procent in.

De olieprijs

De olieprijs ging maandagochtend ook sterk onderuit. Een vat Amerikaanse olie kostte met 97,80 dollar ruim 2 procent minder dan aan het begin van de dag. Brentolie werd met 110 dollar per vat ook meer dan 2 procent goedkoper. Shell leverde hierop 1,1 procent in, de Britse concurrent BP verloor 1,4 procent.

De koers van de euro zakte door de zorgen over de schuldencrisis tot 1,4015 dollar. Daarmee bereikte de waarde van de Europese munt ten opzichte van de dollar het laagste niveau van de afgelopen twee maanden. Bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag werd de euro voor 1,4175 dollar verhandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen