ANP10 mei '11 06:37

'Afghaanse troepen misbruiken eigen burgers'

DEN HAAG (ANP) - De troepen van Afghanistan maken zich schuldig aan het schenden van de rechten van de eigen burgers. De internationale troepenmacht in Afghanistan doet niet genoeg om dat misbruik te voorkomen, terwijl de voorbereidingen voor de overdracht van meer bevoegdheden in volle gang zijn.

Hiervoor waarschuwen Oxfam en andere hulporganisaties in een dinsdag verschenen nieuw rapport, No Time to Lose. Zij stellen dat meer controle en training van de Afghaanse troepen nodig zijn omdat anders het misbruik door Afghaanse troepen dreigt te escaleren bij de overdracht. Het rapport stelt dat NAVO-leden die deze troepen financieren, bewapenen en ondersteunen, de taak hebben om dit misbruik te voorkomen.

Het Oxfam-rapport geeft voorbeelden van misbruik waar Afghaanse troepen zich straffeloos schuldig aan gemaakt zouden hebben, zoals marteling, doden van burgers en seksueel misbruik van kinderen. Bijvoorbeeld, toen een meisje door een soldaat werd vermoord, kreeg de dader hulp van de veiligheidstroepen om de streek te ontvluchten. In een ander incident kregen vrouwen in het openbaar zweepslagen van plaatselijke ouderlingen, terwijl de politie erbij stond te lachen en te klappen.

Weinig onderzoekscapaciteit

De organisaties zeggen ook dat de Afghaanse troepen slecht zijn uitgerust om naar behoren te reageren als er burgerslachtoffers vallen bij incidenten of fouten, of als burgers bij gewapende conflicten betrokken raken. Afghaanse troepen hebben weinig onderzoekscapaciteit, geen systeem om burgerslachtoffers te registreren, en geen vermogen om te compenseren voor schade die zij onopzettelijk hebben veroorzaakt.

,,Er zijn miljarden in Afghanistan uitgeven, en duizenden levens zijn verloren gegaan. De offers van alle partijen dienen niet om niets te zijn geweest. Een getraind leger en politiemacht die verantwoording afleggen aan hun eigen volk, dat is de sleutel tot de nalatenschap die de internationale gemeenschap achterlaat, en essentieel voor de vestiging van duurzame veiligheid in Afghanistan. Er is geen tijd meer te verliezen'', aldus Oxfam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen