ANP17 nov '11 08:09Aangepast op 17 nov '11 09:39

Hypotheekgarantie langer op 350.000 euro

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De Nationale Hypotheek Garantie blijft nog een tijdje langer op 350.000 euro. Het kabinet is bereid de hogere norm te verlengen tot 1 juli volgend jaar en daarna geleidelijk af te bouwen ,,naar het niveau van voor de crisis''. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei dat donderdag tegen Radio 1.

Onder meer het CDA drong onlangs aan op verlenging van de regeling, die eigenlijk eind dit jaar zou aflopen. De hoop is dat een hogere norm de woningmarkt verder helpt uit het slop te raken.

Het vorige kabinet verhoogde in 2009 wegens de economische crisis de grens voor de hypotheekgarantie tijdelijk van 265.000 naar 350.000 euro om de huizenkoper te helpen. Bij de Nationale Hypotheek Garantie wordt er tegen betaling borg gestaan voor de lening die de huizenkoper is aangegaan.

Niet enthousiast

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) was eerder niet enthousiast om de hypotheekgarantie langer op 350.000 euro te houden. Hij wees erop dat 80 procent van de hypotheken onder de NHG-grens valt en dat dit marktverstorend werkt. Hij vreesde risico's voor de schatkist. Wel was hij bereid de voors en tegens op een rij te zetten.

Volgens Donner zit de huizenmarkt momenteel ,,echt vast door onzekerheden in de markt''. Ondanks de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent, een tijdelijke maatregel die het kabinet eerder nam, blijft het aantal verkochte huizen laag, aldus de bewindsman.

De hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid, zo herhaalde Donner nog maar eens het regeringsstandpunt. Partijen zoals GroenLinks en PvdA dringen wat dat betreft aan op hervormingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen