ANP13 mei '11 06:24

'Amerikanen ondervragen weduwen Bin Laden'

WASHINGTON (ANP) - Leden van de Amerikaanse geheime dienst hebben drie van de vrouwen van de 2 mei doodgeschoten terrorist Osama bin Laden in Pakistan ondervraagd. Ze werden naar verluidt gezamenlijk verhoord en waren vijandig jegens de Amerikaanse ondervragers. Dit meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN op gezag van Amerikaanse en Pakistaanse functionarissen.

De oudste sprak ook namens de anderen en leden van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI waren aanwezig. De informatie duidt erop dat de VS en Pakistan op het gebied van inlichtingen blijven samenwerken.

Washington had gevraagd de vrouwen te spreken na de overval op de schuilplaats van Bin Laden in Abbottabad, 50 kilometer ten noorden van Islamabad. Daarbij werd Bin Laden door de Amerikaanse commando's doodgeschoten. De VS lichtten Pakistan niet vooraf in over de bliksemactie. Dit heeft de Pakistaanse regering en strijdkrachten in ernstige verlegenheid gebracht en de moeizame relatie met de VS verder onder druk gezet.

Camera's

De Amerikaanse omroep CBS meldde donderdag dat de 25 commando's die Bin Ladens schuilplaats in de nacht van 1 op 2 mei binnendrongen, camera's op hun helmen droegen. De hele operatie duurde slechts 40 minuten en het enige vuurgevecht was buiten het complex met bewakers die werden doodgeschoten, berichtte CBS.

De commando's zagen Bin Laden voor het eerst op de overloop van de derde verdieping van het pand, volgens CBS. Ze schoten op hem, maar misten. Hun doelwit trok zich terug in een slaapkamer, waar ook een vrouw en dochters van hem waren. De eerste commando die binnentrad, duwde de dochters opzij en een tweede werd plotseling geconfronteerd met een vrouw die hij opzij wist te manoeuvreren voor hij op Bin Ladens borstkas schoot. Een derde commando schoot Bin Laden vervolgens door het hoofd. In dit relaas wordt geen melding gemaakt van een vrouw die met Bin Laden zou zijn doodgeschoten.

Bin Laden zou vijf vrouwen hebben gehad. Twee hebben hem eerder verlaten en in Abbottabad zou hij zijn vergezeld door twee Saudische en een Jemenitische vrouw. De Saudische miljardairszoon Bin Laden werd 54 jaar. Hij liet terroristische aanslagen plegen door zijn extremistische aanhangers van 'de basis', al-Qaeda. De beruchtste aanslagen waren in september 2001 in het noordoosten van de VS. Bin Laden was toen in Afghanistan waar hij verdween.

Gerelateerde artikelen