ANP28 nov '11 15:53Aangepast op 28 nov '11 16:45

Beurzen houden hoop op crisismaatregelen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten maandag het voorzichtige herstel van eind vorige week steviger voort te zetten. De hoop op daadkrachtige crisismaatregelen in Europa en de sterke consumentenuitgaven in de Verenigde Staten tijdens het Thanksgivingweekend, zorgden voor opluchting onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 3,7 procent hoger op 284,43 punten. De MidKap-index won 4,4 procent tot 434,16 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 5 en 4,6 procent, terwijl Londen een winst boekte van 3,1 procent. In New York noteerden de beurzen na een uur handel tot 3,5 procent hoger.

In Milaan klom de beurs 4,6 procent. De Italiaanse krant La Stampa meldde zondag op basis van bronnen dat het IMF een reddingsplan voor Italië heeft voorbereid met een waarde tot 600 miljard euro. Het IMF ontkende maandag echter dat er financieringsgesprekken worden gevoerd met Italië.

Bedreiging

Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's werd ter kennisgeving aangenomen. Volgens Moody's vormt de snelle escalatie van de schuldencrisis een bedreiging voor de kredietwaardigheid van alle Europese landen.

Beleggers hielden de rente-ontwikkelingen op de obligatiemarkten opnieuw scherp in de gaten. Italië was maandag opnieuw flink duurder uit bij de uitgifte van een staatslening dan bij eerdere veilingen en haalde slechts 567 miljoen euro op, terwijl het land mikte op 500 tot 750 miljoen euro. Rome wil dinsdag 8 miljard euro ophalen met de uitgifte van meerdere leningen.

België

België wist maandag met succes 2 miljard euro aan langlopende obligaties te veilen. De gemiddelde rente die de Belgen moesten bieden om investeerders aan te trekken lag wel flink hoger dan bij een eerdere veiling in oktober.

De rente op Belgische 10-jarige obligaties bleef voorafgaand aan de obligatieveiling rond het recordniveau van 5,93 procent schommelen, maar nam na het slagen van de veiling af tot 5,6 procent. Het Belgische begrotingsakkoord, dat zaterdag werd gesloten, lijkt de investeerders vooralsnog even gerust te stellen.

Antwoord

De hoop dat de Europese leiders voor de bijeenkomst op 9 december met een daadkrachtig antwoord zullen komen op de schuldencrisis zette met name de Europese bankaandelen hoger. In Frankfurt steeg DeutscheBank 6,9 procent en in Frankrijk klom BNP Paribas bijna 12 procent. Bank en verzekeraar ING steeg in de AEX 10,5 procent.

Grontmij won 4,3 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf heeft in Frits Vervoort een nieuwe financieel directeur (cfo) gevonden. Hij volgt Mel Zuydam op, die vorige week zijn vertrek aankondigde. Vervoort was eerder onder meer cfo bij uitzender Vedior.

Ook de waarde van de euro liep op, tot 1,3360 dollar tegen 1,3255 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 99,15 dollar per vat en Brentolie werd 2,6 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen