ANP24 mei '11 11:09

Orders industrie eurozone dalen

LUXEMBURG (AFN) - De orders voor de industrie in de landen van de eurozone zijn in maart sterker gedaald dan verwacht. Dat bleek dinsdag uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat.

Fabrieken in de eurozone ontvingen in maart 1,8 procent minder nieuwe orders dan in februari. Economen hadden gerekend op een afname met 1,3 procent. In februari groeiden de orders volgens een nieuwe schatting met 0,5 procent. Eerder werd voor die maand een toename van 0,9 procent gemeld.

In vergelijking met maart 2010 namen de orders met 14,1 procent toe. Hier rekenden economen op een groei met 12,8 procent.

Denemarken

In de hele Europese Unie daalden de bestellingen voor de industrie met 1,9 procent op maandbasis. In vergelijking met een jaar eerder namen de orders in de 27 landen van de EU met gemiddeld 11,3 procent toe.

De orders daalden in maart het sterkst in Denemarken (min 22,3 procent), Ierland (min 13 procent) en Portugal (min 8,4 procent). De sterkste groei vond plaats in Finland (5,5 procent), Italië (4,5 procent) en Estland (3,9 procent). Nederlandse fabrieken ontvingen 0,3 procent meer nieuwe orders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen