ANP9 jun '11 08:30Aangepast op 9 jun '11 18:21

Nederland loopt achter met mobiel internet

DEN HAAG (AFN) - Nederland loopt op alle terreinen voorop als het gaat om digitalisering binnen Europa, alleen bij mobiel internet blijft ons land achter op de rest. Dat blijkt uit een eerste onderlinge vergelijking van de Europese lidstaten op basis van de Digitale Agenda door de Europese Commissie, waar telecomtoezichthouder Opta donderdag over bericht.

,,Mobiel internet blijft achter bij het Europese gemiddelde en is duidelijk nog in ontwikkeling'', aldus de Opta. De toezichthouder signaleert dat Nederlanders vanaf het vierde kwartaal van vorig jaar meer mobiel zijn gaan internetten en dat de inhaalslag lijkt te zijn ingezet. De Europese Commissie baseert zich in haar onderzoek op de periode van mei 2010 tot mei dit jaar.

Nederland heeft daarentegen de hoogste penetratie van breedband van de Europese lidstaten; 91 procent van de huishoudens en bedrijven heeft breedband via een vast netwerk en dat netwerk is ook snel. Meer dan de helft van de verbindingen heeft een snelheid van meer dan 10 MB per seconde. ,,Wat in Europees perspectief zeer hoog is.''

Snelle netwerken

Nederlanders maken ook veel gebruik van hun snelle netwerken; 88 procent van de Nederlanders is wekelijks en 76 procent zelfs dagelijks online. In de andere Europese landen zit iets meer dan een kwart van de mensen (26 procent) nooit op internet, in Nederland is dat een schamele 8 procent.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ons land ook een koppositie inneemt in het gebruik van internetdiensten, zoals online winkelen. ,,Naast online winkelen is Nederland ook zeer actief in e-government.''

Gerelateerde artikelen