ANP25 mei '11 09:43Aangepast op 25 mei '11 11:48

Berlijnse vliegvelden dicht door aswolk

BERLIJN (AFN) - De vliegvelden in Berlijn zijn woensdagochtend gesloten als gevolg van mogelijk gevaar van de aswolk van een IJslandse vulkaan. Dat hebben de Duitse luchtvaartautoriteiten laten weten.

De as bereikte eerder op de dag het noorden van Duitsland, waardoor de vliegvelden van Bremen en Hamburg dichtgingen. Op een normale dag verwerken deze vliegvelden respectievelijk 120 en 480 vluchten. Deze luchthavens gingen tegen het middaguur weer open.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht woensdag ongeveer 150 vluchten te moeten schrappen door de aswolk, die dinsdag al het luchtruim van Noord-Ierland en Schotland bereikte. Polen en Scandinavië houden ook rekening met problemen door de vulkaanas.

Geen beperkingen

Voor de rest van Europa zijn er geen beperkingen voor het vliegverkeer, aldus de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol. Ook de KLM zei dat er behalve voor Berlijn geen annuleringen zijn.

In totaal vallen woensdag volgens Eurocontrol ongeveer zevenhonderd vluchten naar Duitse bestemmingen uit, ongeveer 10 procent van het totaal op Duitsland. Dinsdag waren vijfhonderd Europese vluchten geschrapt, vooral naar bestemmingen in Schotland en Noord-Ierland. Op normale dagen zijn er ongeveer achtduizend vluchten op Duitsland en 29.000 in heel Europa.

Geen activiteit meer

Volgens het Volcanic Ash Advisory Centre (VAAC) in Londen zal de as in de loop van de dag langzaam verdwijnen. DeIJslandse vulkaan vertoont sinds woensdag geen activiteit meer en de aspluim boven de vulkaan is vrijwel verdwenen, zei de IJslandse meteorologische dienst.

De vulkaan de Grimsvötn barstte zaterdag uit. In een jaar tijd is het de tweede eruptie van een vulkaan op het eiland die het luchtvaartverkeer verstoort.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen