ANP21 aug '11 08:12

Rebellen Libië bereiken hoofdstad

EPA
EPA

TRIPOLI (ANP) - De opstand in Libië lijkt de hoofdstad te hebben bereikt. In de straten van Tripoli zijn zaterdagavond zware gevechten uitgebroken, een half jaar na de eerste protesten. Tegenstanders van leider Muammar Kaddafi zouden de straat op zijn gegaan

In vier wijken, waaronder het centrum, zou worden gevochten. Er zijn explosies en geweervuur te horen. In de donkere lucht waren kogelregels van de luchtafweer te zien. Bewoners hebben van de regering per sms een oproep gekregen om de straat op te gaan en ,,mensen met wapens te elimineren''.

De zwaarste ontploffingen waren in de wijk Tajoura, ten oosten van het stadscentrum. Een tv-zender van de rebellen claimt dat de bewoners de wijk tot ,,bevrijd gebied'' hebben verklaard.

Tripoli veilig

Volgens het Libische bewind daarentegen is Tripoli ,,veilig''. Duizenden mensen staan klaar om de hoofdstad te verdedigen, bezwoer een regeringswoordvoerder. Hij erkende dat opstandelingen Tripoli waren binnengedrongen, maar met hen zou het bewind hebben afgerekend. Onder de gearresteerde rebellen zijn volgens de staatstelevisie Algerijnen, Tunesiërs en Egyptenaren.

De rebellen hebben de afgelopen dagen een forse terreinwinst geboekt. Ze veroverden steden als Zawiya, Zlitan en Surman, waardoor Tripoli omsingeld werd.

Door het offensief begon het bewind opnieuw scheuren te vertonen. Oud-premier Abdel Salam Jalloud en minister van Olie Omran Abukraa zouden de afgelopen dagen hebben gebroken met Kaddafi.

Gerelateerde artikelen