ANP5 nov '11 07:04Aangepast op 5 nov '11 08:53

Saba laatste halte op rondreis koningin

Prinses Máxima danst tijdens een cultureel festival in het Historical Foundation Museum op Sint Eustatius. EPA
Prinses Máxima danst tijdens een cultureel festival in het Historical Foundation Museum op Sint Eustatius. EPA

PHILIPSBURG (ANP) - De 1400 bewoners van het eiland Saba krijgen zaterdag alle gelegenheid om de bezoekende koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima meerdere keren te zien. Het koninklijk gezelschap werkt op het kleine Caribische eiland - 13 vierkante kilometer - maar liefst tien programmaonderdelen af in amper zeven uur tijd.

Het eilandbestuur, jongeren, studenten, sporters en bejaarden krijgen visite, en ook het ziekenhuis, de haven en het gemeenschapscentrum worden bezocht. Opmerkelijk is de stop bij het nieuwe Cruyff Court. Bij zijn bezoek aan de Caribische eilanden in 2006 opende Johan Cruijff, in aanwezigheid van Beatrix, op vier van de zes eilanden zo’n sportterrein. Op de rots Saba was het moeilijk om een geschikte plek te vinden.

Koningin Beatrix rondt haar tiendaagse rondreis langs Aruba en de voormalige eilanden van de Nederlandse Antillen zaterdagavond af met een receptie op Sint Maarten. Zondag volgt, na een gesprek met de pers, de terugreis naar Nederland.

Protesten

Vrijdag deed de koningin Sint Eustatius aan. Niet iedereen stond toen juichend aan de kant. Posters die herinnerden aan de slavernij en een enkele besmeurde vlag van Statia, zoals het eiland door de eigen bevolking wordt genoemd, maakten duidelijk dat achter het zonnige uiterlijk van de 'parel van het Caribisch gebied’ ook problemen schuil gaan.

De posters waren opgehangen langs de route van de koninklijke stoet, maar het koninklijk gezelschap zal ze vanuit de bus niet hebben opgemerkt. De vlag met rouwrand was evenmin goed zichtbaar. Statianen die de koningin een petitie wilden aanbieden, waren gewaarschuwd dat niet te doen. Maar gezaghebber (burgemeester) Gerald Berkel zei in een toespraak dat in de gesprekken met Beatrix de moeilijkheden op het eiland niet onbesproken waren gebleven.

Gerelateerde artikelen