ANP18 dec '11 10:13

Meeste volgers voor vrij onbekende voetballer

AMSTERDAM (ANP) - De in Nederland relatief onbekende voetballer Irfan Bachdim heeft van alle Nederlandse twitteraars de meeste volgers. Dat blijkt uit een overzicht dat Twirus.nl maakte.

Bachdim, die een dubbel paspoort heeft, voetbalde eerst in Nederland, maar speelt nu in Indonesië. Hij kwam daar uit voor het nationale elftal. Zo'n 1,34 miljoen mensen lezen zijn tweets in het Engels, Nederlands en Indonesisch.

In de top 10 van Twitteraars met de meeste volgers staan meer voetballers: Robin van Persie (nummer 2 met circa 787.000 volgers), Wesley Sneijder (5, 437.000), Rafael van der Vaart (6, 343.000) en Ryan Babel (7, 305.000).

DWDD

Dj's Tiësto en Armin van Buuren, die een jaar eerder de lijst nog aanvoerden, zijn weggezakt naar de 3e en 4e plaats. Eigenaar Nico Schoonderwoerd van Twirus denkt dat ze nog verder zullen zakken, of liever gezegd dat sporters als Sneijder en Van der Vaart ze op korte termijn gaan inhalen.

GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed staat op de achtste plaats. Zijn populariteit heeft veel te maken met het feit dat hij tegen betaling een straat in een Palestijns vluchtelingenkamp naar zijn twitteraccount vernoemde: @arjanelfassed tweetstreet. Hij ziet zijn aantal volgers wel continu dalen, aldus Schoonderwoerd.

Constant

De eerste twee accounts die het vooral van een Nederlandse achterban moeten hebben, zijn die van De Wereld Draait Door (9, 221.000 volgers) en de cabaretier Jochem Myjer (10, 215.000).

Twirus verzamelt 30 procent van alle Nederlandstalige tweets. Het afgelopen jaar waren dat er in totaal 2 miljoen per dag, een aantal dat redelijk constant is.

Politiek

Het zusterbedrijf Peerreach bekeek in verschillende vakgebieden wie de meest invloedrijke twitteraars waren, onder meer door te kijken door hoeveel andere invloedrijke twitteraars ze worden gevolgd.

In de politiek staat Maxime Verhagen (CDA) bovenaan, gevolgd door Alexander Pechtold (D66) en Jan Kees de Jager (CDA). Politiek verslaggever Frits Wester leidt in zijn beroepsgroep, voor NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal en parlementair verslaggeefster Dominique van der Heyde.

Wesley Sneijder is het invloedrijkst in de sportsector. Hij wordt op de voet gevolgd door presentator Humberto Tan en voetballer Gregory van der Wiel. De muziekgroep wordt gedomineerd door radiopresentatoren, met op nummer 1, 2 en 3 respectievelijk Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Gerard Ekdom.

Gerelateerde artikelen