ANP10 mrt '11 10:06Aangepast op 10 mrt '11 10:45

Inflatie licht gedaald

NEW/ECO/DEN HAAG (AFN) - De inflatie in ons land is in februari iets gedaald en uitgekomen op 1,9 procent. In januari waren de consumentenprijzen nog 2,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten. In februari vorig jaar stegen deze prijzen en dat had een jaar lang een verhogend effect op de inflatie. Dit effect is nu uitgewerkt, aldus het CBS.

Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken werden duurder, maar de prijsstijging bleef lager dan de inflatie. De prijzen van deze producten lagen vorige maand 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit kwam vooral door de prijsstijging van vers fruit en koffie.

Benzine en diesel

Benzine en diesel waren flink duurder aan de pomp. In de loop van februari stegen de prijzen. De prijs voor Euro95 lag in februari 10 procent hoger dan een jaar eerder en kwam gemiddeld uit op 1,597 euro per liter. Diesel kostte in februari gemiddeld 1,313 euro per liter.

De inflatie in de eurozone is volgens Eurostat vorige maand opgelopen naar 2,4 procent, 0,1 procentpunt hoger dan in januari. Vanaf december 2009 is de prijsstijging in de eurozone hoger dan in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen