ANP24 feb '11 16:07

Spyker stoot sportwagentak af

ZEEWOLDE (AFN) - Autofabrikant Spyker is van plan zijn sportwagentak te verkopen aan de Russische investeerder Vladimir Antonov. Het bedrijf wil zich vervolgens helemaal richten op Saab, de Zweedse autoproducent die Spyker een jaar geleden kocht, zo heeft Spyker Cars donderdag bekendgemaakt.

Topman Victor Muller denkt dat het sportmerk Spyker zal floreren als een apart en niet-beursgenoteerd bedrijf. ,,Het voelt erg goed om Spyker te verkopen. Het bedrijf zal floreren buiten de groep'', aldus Muller. Ook Saab zal volgens hem profiteren. De verkoop heeft geen gevolgen voor de Nederlandse werknemers van de sportwagenfabrikant, zei Muller, die nauw betrokken blijft bij Spyker. De sportwagens zullen bij de Saabdealer te vinden zijn.

Spyker en Antonov hebben een voorlopig contract getekend. Bij de verkoop zal Antonov meteen een bedrag van 15 miljoen euro betalen. Verder krijgt Spyker van 2011 tot 2016 periodiek een deel van de winst van het verkochte onderdeel. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 17 miljoen euro. Spyker zal het geld gebruiken om een deel van zijn schulden aan investeringsfonds Tenaci af te lossen. Tenaci is in handen van Victor Muller.

Kleine vis

,,De Spykeractiviteiten werden snel na de aankoop van Saab een kleine vis in een grote vijver. Om de activiteiten te ontwikkelen, heeft het een flinke kapitaalbehoefte. Daarom is de beslissing om de Spyker- en Saabactiviteiten te splitsen een goede'', aldus Muller.

Volgens Muller lopen er nog discussies over een naamsverandering van het huidige Spyker Cars. Op de algemene aandeelhoudersvergadering in mei zal een nieuwe naam worden aangekondigd.

Muller ontkende dat er een grote aandelenemissie aan zit te komen om schulden van Saab bij het voormalige moederconcern General Motors af te lossen, zoals de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verwacht. ,,Dat is complete onzin. De VEB kent de feiten niet. Een emissie is niet erg waarschijnlijk.''

Gerelateerde artikelen