ANP20 sep '11 17:48

Damrak sluit flink hoger

AMSTERDAM (AFN) - De beurs aan het Damrak in Amsterdam is dinsdag flink hoger gesloten. Beleggers trokken zich op aan de hoop dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank extra maatregelen zal nemen in een poging de economie te stimuleren. Een verlaging van de kredietstatus van Italië bracht ze niet van de wijs.

De AEX-index sloot 1,8 procent hoger op 279,54 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 470,82 punten. De grote Europese beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 2,9 procent.

In de VS begint dinsdag een periodieke tweedaagse vergadering over het monetaire beleid van de centrale bank. De hoop is dat de Fed door middel van een nieuwe ronde van de zogenaamde kwantitatieve verruiming geld in de economie zal pompen. Dit zou consumenten moeten stimuleren geld uit te geven in plaats van te sparen en bedrijven moeten aansporen te investeren.

Hoop op stimulering Fed

In de ochtend werd bekend dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's zijn rating voor de Italiaanse overheid heeft verlaagd van A+ naar A. Volgens S&P zijn de vooruitzichten voor de Italiaanse economie slecht en is het overheidstekort groter dan verwacht. De hoop op stimulering door de Fed woog voor beleggers echter zwaarder.

Swedish Automobile verloor 6,3 procent. IF Metall, de grootste vakbond van het personeel bij Saab, liet weten dinsdagmiddag faillissement aan te vragen voor de noodlijdende Zweedse autofabrikant.

Economische onzekerheid

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verlaagde de winstverwachting voor 2011 en wees daarbij op de economische onzekerheid. Het aandeel verloor in Frankfurt 4,4 procent. In de AEX leek Air France-KLM te worden meegetrokken. De luchtvaartcombinatie sloot 3,7 procent in de min.

In de AEX waren uitzender Randstad (plus 5 procent) en bank en verzekeraar ING (plus 4,1 procent) bovenin te vinden. Ingenieursbureau Arcadis was de koploper van de MidKap met een plus van 3,4 procent.

De euro deed 1,3690 dollar, tegen 1,3635 dollar aan het eind van de handel maandag. Een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,3 procent in prijs tot 86,85 dollar.Brentolie werd 1,5 procent duurder en kostte 110,70 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen