ANP5 dec '11 15:45

Bos kritisch over commissarissen bij banken

DEN HAAG (AFN) - Oud-minister Wouter Bos (Financiën) is bijzonder kritisch over het optreden van raden van commissarissen van Nederlandse banken in aanloop naar en tijdens de kredietcrisis die in september 2008 uitbrak. Hij vroeg de parlementaire enquêtecommissie maandag goed naar de rol van commissarissen te kijken.

Zij zijn ,,als eerste verantwoordelijk om er voor te zorgen dat de bank er geen puinhoop van maakt’’, zei Bos. Commissarissen hielden ,,onvoldoende toezicht’’ op de risico’s die Nederlandse banken als ING namen bij buitenlandse avonturen.

,,In de verhoren hier wordt de discussie enorm toegespitst op de rol van De Nederlandsche Bank als toezichthouder. Maar in het Nederlands systeem is de eerst verantwoordelijke de raad van commissarissen van een bank'', zei Bos.

Hij zei dat hij tevreden was met het opstappen van toenmalig ING-topman Michel Tilmant toen de Staat ING in februari 2009 voor een tweede keer moest redden. Bos had er niet letterlijk om gevraagd, maar had wel ,,zichtbare veranderingen bij de top van ING'' geëist. Bos zei dat Tilmants opvolger Jan Hommen het uitstekend gedaan heeft.

Gerelateerde artikelen