ANP16 dec '11 11:08

'Houd rekening met verdieping crisis'

KOPENHAGEN (AFN) - De Deense beleggersbank Saxo Bank raadt beleggers aan rekening te houden met een ernstige verdieping van de Europese schuldencrisis. Dit blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jaarlijkse lijst van tien vrij onwaarschijnlijke gebeurtenissen, die volgens Saxo door de markt echter onvoldoende worden ingeprijsd.

Saxo Bank houdt er rekening mee dat de eurocrisis halverwege volgend jaar verergert doordat landen hun schulden niet meer geloofwaardig kunnen herfinancieren. Als gevolg hiervan zouden de Europese aandelenbeurzen in korte tijd met 25 procent dalen, wat politici ertoe zou leiden de Europese beurzen en banken voor minimaal een week te sluiten.

De Denen denken ook dat de markten de kans op een nieuwe golf van banknationalisaties te laag inschatten. Door de aangescherpte kapitaaleisen moeten veel banken volgend jaar extra kapitaal ophalen. Saxo houdt er echter rekening mee dat dit uitloopt op een ramp, doordat er geen kopers zijn voor de bezittingen van deze banken. Doordat ook de interbancaire geldmarkt op slot gaat, krijgen de banken financieringsproblemen. Hierdoor moeten wellicht meer dan 50 banken gered worden door overheden.

Gerelateerde artikelen