ANP8 dec '11 07:06

Economen verwachten renteverlaging ECB

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt donderdag de rente van 1,25 procent naar 1 procent. Dat verwacht een meerderheid van 73 door persbureau Reuters geraadpleegde economen. Ook achten zij het goed mogelijk dat de ECB ongelimiteerde hoeveelheden kapitaal beschikbaar stelt aan banken.

ECB-president Mario Draghi verraste de financiële markten in november, daags na zijn aantreden, met een renteverlaging van 1,5 procent tot 1,25 procent. Hij maakte zich destijds zorgen over een ophanden zijnde recessie. De economen schatten de kans dat hij donderdag opnieuw een verlaging aankondigt op 60 procent. In een rondvraag begin november was dat nog 50 procent.

Draghi's voorganger Jean-Claude Trichet stelde in 2009 voor het eerst onbeperkte leenruimte beschikbaar voor banken voor een periode van 12 maanden. De economen verwachten dat Draghi nieuwe steunrondes voor banken aankondigt met looptijden van 1 à 2 jaar. Op die manier moet worden voorkomen dat er opnieuw een kredietcrisis ontstaat.

Gerelateerde artikelen