ANP25 feb '11 16:05Aangepast op 25 feb '11 16:44

Damrak blijft in de plus

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen bleven vrijdagmiddag in de plus. Een tegenvallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie in de laatste maanden van 2010 kon de stemming niet drukken. Een meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen gaf de middaghandel steun.

Met nog een uur handel te gaan, stond de AEX-index 1 procent hoger op 367,35 punten. De MidKap-index pluste 1,2 procent tot 636,46 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,7 procent. De handel op de beurs in Londen lag een deel van de dag stil door een technische storing, maar in de middag stond een plus van 1,4 procent op de borden.

Beleggers leken geen acht te slaan op een neerwaartse bijstelling van het jongste groeicijfer van de economie in de Verenigde Staten. Een tweede raming van het Amerikaanse ministerie van Handel wees op een groei van 2,8 procent op jaarbasis, tegen een eerder gemelde 3,2 procent.

In de plus

Ondanks deze tegenvaller openden de beurzen op Wall Street in de plus. Een uur na het begin van de handel stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger. Kort na opening werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS in februari naar het hoogste niveau is gestegen in drie jaar.

Het wereldwijde beursoptimisme werd ingegeven door een daling van de olieprijs. Een dag eerder was de koers van een vat ruwe Amerikaanse olie door de grens van 100 dollar gebroken. Op vrijdag noteerde een vat daar weer onder op 97 dollar. Hierdoor verdween de angst voor economische gevolgen van de dure olie naar de achtergrond.

Chipindustrie

De toeleveranciers aan de chipindustrie ASMI en Besi waren opvallende stijgers aan het Damrak. ASMI stond bovenaan de MidKap met een 5,1 procent hogere koers. Besi werd 5,9 procent meer waard.

Beursbedrijf NYSE Euronext kondigde donderdag nabeurs de periodieke herschikking van de Amsterdamse graadmeters aan. Bouwbedrijf BAM verdwijnt volgende maand uit de AEX. Het aandeel stond op een min van 0,6 procent.

Pharming

Verder werd bekendgemaakt dat biotechnologiebedrijf Pharming promoveert naar de MidKap-index. Dit aandeel noteerde vrijdag een plus van 5,6 procent.

Fietsenmaker Accell publiceerde zijn jaarresultaten. De nettowinst steeg met 11 procent tot 36,4 miljoen euro. Het aandeel steeg 1,6 procent.

De euro was 1,3745 dollar waard tegen 1,3790 dollar aan het eind van de handel op donderdag.

Gerelateerde artikelen