ANP12 dec '11 11:50

Beurzen twijfelen over crisisaanpak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen maandag eensgezind omlaag. De aanvankelijke opluchting onder beleggers over het strengere begrotingsakkoord van vrijdag maakte plaats voor een toenemende bezorgdheid over de economische impact van de plannen en het besef dat er nog een lange weg is te gaan. Ook liep de Italiaanse rente weer op.

,,De oude zorgen steken de kop weer op. Er heerst teleurstelling na de EU-top en de banken gaan opnieuw fors onderuit. Ook wacht de markt op het verloop van een herfinanciering van leningen van in totaal 13 miljard euro door Frankrijk en Duitsland. De focus is daarnaast gericht op Europese macrocijfers, die later deze week komen, en het begin van het cijferseizoen in de Verenigde Staten'', aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,2 procent lager op 301,66 punten. De MidKap-index zakte 1 procent tot 455,47 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 0,5 en 1,3 procent.

Moody's

Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde maandag dat de kredietwaarderingen van EU-landen onder druk blijven staan door een gebrek aan doorslaggevende maatregelen om de schuldencrisis te bezweren. Volgens Moody's biedt het akkoord van de EU-top van vorige week weinig nieuwe maatregelen.

Ook liet directeur Olivier Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds weten dat het EU-akkoord een stap in de goede richting is, maar nog geen gehele oplossing voor de schuldencrisis biedt.

Nieuwe kredietcrisis

De Europese bankentoezichthouder EBA waarschuwde daarnaast dat banken een nieuwe kredietcrisis kunnen veroorzaken als ze te risicomijdend zijn. Banken kiezen er al maanden voor om hun geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. Ze zijn bang dat ze het moeilijk of niet terugkrijgen als ze het aan branchegenoten uitlenen.

De rente-ontwikkelingen op de obligatiemarkten toonden ook aan dat beleggers het begrotingspact van de eurolanden niet genoeg vinden om een eind te maken aan de eurocrisis. De rentes op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties liepen maandag weer flink op voorafgaand aan obligatieveilingen later deze week.

ING

In de AEX voerde ING de dalers aan met een verlies van 6 procent. De bank en verzekeraar doet een bod op een deel van de uitstaande obligaties met een waarde van 5,8 miljard euro. ING ziet door de handeling een positieve impact op zijn kapitaalpositie.

In de MidKap was Pharming de grootste stijger met een winst van 7 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een Amerikaans patent gekregen op het gebruik van zijn product Ruconest/Rhucin. Uitzender USG People was de grootste daler met een min van 3,5 procent.

De euro stond ook onder druk en was 1,3258 dollar waard, tegen 1,3375 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 98,13 dollar per vat en Brentolie werd 1,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen