ANP19 sep '11 14:39Aangepast op 19 sep '11 14:56

ING: Fors meer investeren in groene energie

AMSTERDAM (AFN) - Nederland zal fors meer moeten investeren in duurzame energie om de milieudoelstellingen te halen, aldus ING maandag.

In 2020 moet 14 procent van onze energie duurzaam zijn, maar het aandeel van de hernieuwbare energie is nu slechts 4 procent. Er wordt nu zo'n 2 miljard euro per jaar geïnvesteerd in groene energie, maar jaarlijks is 10 miljard nodig. Windenergie en biomassa zijn kansrijk, terwijl er ook nog veel te bereiken is met energiebesparing, aldus ING.

De bank vindt dat het kabinet in de miljoenennota tegenstrijdige signalen afgeeft. ING noemt het positief dat netbeheerder Tennet meer kapitaal krijgt om de elektriciteitsnetten uit te breiden en geschikt te maken voor groene stroom. Ook de subsidieregeling voor het exploiteren van installaties voor groene stroom is verbeterd.

Daar staat tegenover dat de grens om in aanmerking te komen voor vrijstelling van wegenbelasting voor milieuvriendelijke auto's verhoogd is. Ook wordt er minder geld gestoken in groen beleggen sinds het afschaffen van een belastingaftrek, aldus ING.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen