ANP20 aug '11 07:44Aangepast op 20 aug '11 10:18

Gewapende tak Hamas: geen bestand meer

GAZA-STAD (ANP) - De gewapende tak van de Palestijnse beweging Hamas heeft het staakt-het-vuren met Israël, dat sinds januari 2009 van kracht was, opgezegd. Dat hebben de Izz al-Din al-Qassam Brigades in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten. ,,Er is geen bestand met de vijand meer’’, werd op een radiozender van Hamas bekendgemaakt.

Israël voert sinds donderdag aanvallen uit op de door Hamas bestuurde Gazastrook. Dat gebeurde na een aanslag bij het Zuid-Israëlische Eilat, waardoor acht doden vielen. Israël voerde daarom vergeldingsaanvallen uit in de Gazastrook, waar Hamas aan de macht is.

Het Israëlische leger liet weten dat het de radicaalislamitische beweging Hamas ,,als enige" verantwoordelijk houdt voor ,,iedere terroristische activiteit" die uit de Gazastrook afkomstig is.

Hamas en Israël kondigden in 2009 een wapenstilstand af, na een 22 dagen durende Israëlische inval in Gaza. Jeruzalem wilde daarmee een einde maken aan aanhoudende raketbeschietingen uit de kuststrook. Ondanks het bestand bleven Palestijnen vanuit de Gazastrook raketten afvuren op Israël.

Gerelateerde artikelen