ANP15 aug '11 03:20

'Libië praat met rebellen'

Moussa Ibrahim. EPA
Moussa Ibrahim. EPA

TUNIS (ANP) - Het Libische bewind heeft zondagavond onderhandelingen gevoerd met de opstandelingen in het Noord-Afrikaanse land. De gesprekken werden gehouden in een hotel op het vakantie-eiland Djerba, in het zuiden van buurland Tunesië. Dat heeft een bron rond het overleg laten weten.

Een woordvoerder van het Libische regime heeft de onderhandelingen ontkend. ,,De informatie is volkomen onjuist en maakt deel uit van de mediaoorlog tegen ons. Hun doel is om ons in verwarring te brengen, ons mentaal te breken en ons moreel te doen wankelen'', verklaarde zegsman Moussa Ibrahim.

De rebellen hebben het afgelopen weekeinde enkele belangrijke successen geclaimd. Zo zeggen ze het centrum van de strategisch gelegen havenstad Zawiyah, ten westen van de hoofdstad Tripoli, in handen te hebben. Vanuit Zawiyah kunnen de rebellen een belangrijke kustweg afsluiten, zodat het bewind in Tripoli niet langer zou kunnen worden voorzien van belangrijke producten, zoals brandstof.

Toespraak

De Libische leider Muammar Kaddafi heeft zijn aanhangers opgeroepen zich ,,klaar te maken voor de strijd voor de bevrijding'' van rebellenbolwerken. De Libiërs moeten hun land ,,centimeter voor centimeter bevrijden van de verraders en de NAVO'', zei kolonel Kaddafi in de nacht van zondag op maandag in een toespraak op de staatstelevisie.

Het bewind van leider Muammar Kaddafi en de rebellen staan al maanden tegenover elkaar. De slechtbewapende opstandelingen slagen er niet in het regime te verdrijven, ondanks een grootschalig militair offensief van westerse landen. De strijd is uitgedraaid op een patstelling.

Gerelateerde artikelen