ANP9 dec '11 01:41Aangepast op 9 dec '11 07:02

Kust bereidt zich voor op hoogwater

ANP
ANP

RIJSWIJK (ANP) - Waterbeheerders bereiden zich voor op naderend hoogwater. Een combinatie van een flinke westerstorm en vloed zal vrijdag leiden tot een hoog waterpeil. Rijkswaterstaat heeft donderdagavond alvast waarschuwingen afgegeven voor de sectoren Schelde en Delfzijl, meldde een woordvoerster.

Een waarschuwing betekent nog niet dat bijvoorbeeld de Oosterscheldekering in Zeeland direct dicht moet, maar wel dat beheerders van dijken en waterkeringen de zaak goed in de gaten moeten houden. Zo wordt de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland alvast gereed gemaakt voor een eventuele sluiting op vrijdagmiddag, meldde de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Voorzorg

,,Uit voorzorg worden vooraf de procedures doorgenomen’’, vertelde een woordvoerster van de veiligheidsregio. Voor de sector West-Holland, waar de kering onder valt, gold donderdagavond laat overigens nog geen officiële waarschuwing.

Rijkswaterstaat voorspelt voor vrijdag hoogwater in vijf van de zes kustsectoren. Dat komt ongeveer eens in de twee jaar voor, aldus de overheidsorganisatie.

Zowel de Oosterscheldekering als de Maeslantkering moet dicht als de waterstand 3 meter of meer boven NAP komt. In de ochtend wordt naar verwachting duidelijk welke maatregelen nodig zijn.

Gerelateerde artikelen