ANP4 nov '11 19:56

Ted Noten Kunstenaar van het Jaar

AMSTERDAM (ANP) - Ontwerper Ted Noten is uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2012. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro. Dat heeft de Stichting Kunstweek vrijdag in Amsterdam bekendgemaakt, ter gelegenheid van de Nationale Kunstweek van 5 tot en met 13 november.

Noten is gekozen uit acht finalisten. Hij verwierf grote bekendheid met sieraden en tassen waarbij allerlei voorwerpen, zoals een snufje cocaïne, dierbare ringen, een dood muisje met een piepklein parelkettinkje en heuse pistolen, werden ingesloten. Hij maakte ook een tiara (soort kroon) voor prinses Máxima als bescherming tegen relschoppers.

Op de tweede plaats eindigde fotograaf Erwin Olaf, gevolgd door kunstschilder Marlene Dumas. Zij voeren de zogenoemde Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de 100 meest gewaardeerde beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en grootste verkiezing op het terrein van de kunst, waarbij een panel van 100 deskundigen en het publiek hun stem uitbrengen. Dit jaar zijn rond de 40.000 stemmen uitgebracht. Eerder waren onder anderen Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010) en Corneille (2003) Kunstenaar van het Jaar.

Gerelateerde artikelen