ANP14 dec '11 15:49Aangepast op 14 dec '11 16:46

Groeivrees en zwakke euro wegen op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten moesten woensdag terrein prijsgeven. De waarschuwing van de Federal Reserve dat de positieve economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten worden bedreigd door de problemen in Europa, en het uitblijven van extra stimuleringsmaatregelen, zorgden voor een negatieve stemming.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,5 procent lager op 294,09 punten. De MidKap-index zakte 2,7 procent tot 435,08 punten door een fors koersverlies van Logica. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 1,2 en 2,3 procent. In New York stonden de beurzen tot 1,2 procent lager.

De snelle daling van de euro baarde beleggers ook zorgen. De Europese eenheidsmunt zakte woensdag tot onder de 1,30 dollar, het laagste niveau in 11 maanden. Beleggers vreesden dat een aantal landen in de eurozone spoedig te maken krijgt met een verlaging van de kredietbeoordeling en dat de gemaakte afspraken tijdens de laatste EU-top de crisis niet zullen oplossen.

Valuta

De euro zakte tot 1,2985 dollar, tegen 1,3090 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. Dinsdag dook de euro voor het eerst sinds januari onder de 1,31 dollar.

Italië haalde woensdag 3 miljard euro op met de veiling van 5-jarige staatsobligaties. Het Zuid-Europese land moet daarover wel een recordrente betalen van 6,47 procent.

Fed

De Federal Reserve (Fed) liet dinsdagavond weten de rente tot zeker midden 2013 op een laag niveau te houden. De Fed hield volgens economen wel de deur open voor extra maatregelen mocht de economie geraakt worden door de Europese afkoeling. Directe stimuleringsmaatregelen bleven tot teleurstelling van de beleggers echter uit.

In de MidKap was Logica veruit de grootste daler met een min van 15,9 procent. De automatiseerder kondigde woensdag aan zijn reorganisatieplannen versneld uit te voeren vanwege de verslechterende economische omstandigheden. Het bedrijf schrapt in totaal 1300 banen, waarvan tussen de 450 en 550 in Nederland en België. Ook werden de verwachtingen verlaagd.

Jordanië

BAM was de grootste stijger onder de middelgrote fondsen met een plus van 1,7 procent. Het bouwbedrijf gaat een nieuwe haven in Jordanië aanleggen, circa 15 kilometer ten zuiden van Aqaba. De opdrachtsombedraagt circa 50 miljoen euro.

Het Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, krijgt van de Zweedse rechter 4 dagen extra om de behandeling van de toekomst van het bedrijf voor te bereiden. De handel in het aandeel Swedish Automobile ligt al sinds maandag stil.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,1 procent tot 97,04 dollar per vat en Brentolie werd 2,4 procent goedkoper. De landen van het oliekartel OPEC besloten woensdag om de olieproductie te beperken tot 30 miljoen vaten per dag. Dit komt ruwweg overeen met de huidige productie.

Gerelateerde artikelen