ANP1 nov '11 10:13

Banklening pijnpunt voor Nederlandse mkb'er

DEN HAAG (AFN) - Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) krijgen moeilijker een banklening in vergelijking met Europese collega's. Bijna een kwart van de Nederlandse aanvragen werd vorig jaar afgewezen. Alleen in Bulgarije, Ierland en Letland werd vaker een aanvraag voor een lening niet toegekend. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In bijna alle landen in Europa is het percentage van niet-toegekende aanvragen de afgelopen 3 jaar gestegen. Het aandeel in Nederland steeg van 7 procent in 2007 naar 23 procent vorig jaar. De belangrijkste redenen voor banken in Europa een lening te weigeren waren: slechte kredietwaardigheid, gebrek aan eigen kapitaal en onvoldoende onderpand. Ondernemers zelf gaven de 'schuld' onder meer aan de hoge rentepercentages.

Nederlandse mkb'ers zoeken in tegenstelling tot de meeste andere landen in Europa relatief vaak een financiering bij een bank in plaats van bij een andere persoon of instelling.

Gerelateerde artikelen