ANP25 feb '11 14:48Aangepast op 25 feb '11 15:11

Amerikaanse economie groeit minder sterk

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2010 met 2,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een tweede raming die vrijdag bekend werd gemaakt door het Amerikaanse ministerie van Handel.

Bij een eerste raming eind januari werd nog een groei gerapporteerd van 3,2 procent. Economen dachten dat dit cijfer zou worden herzien tot 3,3 procent. In het derde kwartaal van 2010 kwam de groei van 's werelds grootste economie uit op 2,6 procent.

De economische groei over heel 2010 werd herzien tot 2,8 procent in plaats van een eerder gemelde 2,9 procent. In 2009 kromp de Amerikaanse economie nog met 2,6 procent.

Overheidsuitgaven

De zwakkere economische groei hing onder meer samen met de sterker gedaalde overheidsuitgaven in het vierde kwartaal. Die namen met 1,5 procent af, terwijl eerder een afname werd gemeld van 0,6 procent. Dit kwam hoofdzakelijk door bezuinigingen bij staten en lokale overheden.

Daarnaast gingen de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten minder sterk omhoog dan eerder voorzien. Die namen met 4,1 procent toe van een eerder gemelde groei van 4,4 procent. De consumentenbestedingen zijn goed voor ruim twee derde van de Amerikaanse economie.

De Amerikaanse overheid is bezorgd dat de groei van de economie niet sterk genoeg is om de hoge werkloosheid van 9 procent tegen te gaan. Om de werkloosheid omlaag te krijgen, is volgens economen gedurende een langere periode een groei van meer dan 3 procent nodig.

Gerelateerde artikelen