ANP5 mei '11 07:26Aangepast op 5 mei '11 09:29

ING ziet winst stijgen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - ING heeft de nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met een jaar eerder met ruim 12 procent zien toenemen tot 1,38 miljard euro. Dit maakte het financieel concern donderdag bekend.

Zowel de bank als de verzekeraar boekte winst. Bij de bank bedroeg de onderliggende winst voor belastingen bijna 1,7 miljard euro. De verzekeraar boekte een onderliggende winst van 461 miljoen euro.

De bank profiteerde net als de voorgaande kwartalen van hoge rente-inkomsten. Een bank verdient geld doordat ze zelf minder rente betaalt dan klanten betalen voor leningen. De zogenoemde rentemarge bedroeg 1,44 procent.

Wind in de zeilen

Financieel topman Patrick Flynn stelde dat ING Bank de wind in de zeilen heeft. ,,De bank zit in een 'sweet spot'. De rentemarge is gezond en er is sterke commerciële groei.'' Verder zei hij dat de kosten daalden en de voorzieningen voor slechte leningen terugliepen.

ING herhaalde het voornemen om alle nog openstaande staatssteun uiterlijk in mei volgend jaar terug te betalen. Het concern heeft nog 5 miljard euro openstaan. Later deze maand maakt ING hiervan al 2 miljard euro over. Daar komt dan nog een terugbetaalpremie van 1 miljard euro bovenop.

Afstoten

Het concern zet zijn eerder gemaakte plannen voor het afstoten van onderdelen door. De verzekeringstak wordt via tweebeursgangen verkocht; een voor de Amerikaanse en een voor de Europese en Aziatische activiteiten. ING bekijkt nog wat het gaat doen met de Zuid-Amerikaanse activiteiten.

Verder werkt ING aan de verkoop van de Amerikaanse internetbank ING Direct USA en de Nederlandse bankWestlandUtrecht. Al deze verkopen zijn door de Europese Commissie afgedwongen omdat ING omvangrijke staatssteun heeft gekregen.

ING moet de twee onderdelen van de Europese Commissie verkopen omdat het omvangrijke staatssteun heeft gekregen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen