ANP6 dec '11 15:07

NMa neemt telecombedrijven op de korrel

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft dinsdag invallen gedaan bij ,,een aantal'' mobieletelecombedrijven wegens vermoedelijke prijsafspraken. De NMa onderzoekt of er kartelafspraken zijn gemaakt, aldus de toezichthouder op de mededinging dinsdag.

In belang van het onderzoek doet de NMa geen uitspraken over de inhoud van het onderzoek. De organisatie legt bedrijfsbezoeken af bij een vermoeden van een overtreding van de mededingingswet zoals afspraken over prijzen en marktverdeling.

KPN, T-Mobile en Vodafone bevestigden dat er een onderzoek van de kartelwaakhond gaande is bij hun bedrijven. De telecombedrijven zeggen hun ,,volledige medewerking'' aan het onderzoek toe. T-Mobile verklaarde ,,te vertrouwen op een goede afloop'' ervan.

Verdienmodellen

Een woordvoerster van KPN meldde dat de mededingingsautoriteit dinsdagochtend een inval heeft gedaan op het hoofdkantoor in Den Haag. Vijf werknemers van het bedrijf zijn verhoord. Volgens KPN doet de NMa onderzoek naar ,,het afstemmen van verdienmodellen voor het aanbieden van mobielecommunicatiediensten op de consumentenmarkt en het verdelen van onafhankelijke verkoopkanalen''.

Het bedrijf zei dat alle managers en medewerkers verplicht zijn te werken volgens de wet- en regelgeving. KPN heeft intern geen meldingen ontvangen van het overtreden van de regels.

Geld terug

PvdA-Tweede-Kamerlid Martijn van Dam vindt dat bellers hun te veel betaalde kosten terug dienen te krijgen als blijkt dat telecombedrijven verboden prijsafspraken hebben gemaakt. ,,Afgelopen zomer sprak ik al mijn grote verbazing uit over gelijktijdige prijsverhogingen. Als het achteraf prijsafspraken blijken te zijn, ben ik ontzettend boos. Ik hoop dat strafrechtelijke vervolging dan mogelijk is en vind dat consumenten in dat geval hun te veel betaalde kosten terug moeten krijgen", aldus Van Dam.

Tien jaar geleden kregen KPN, Vodafone en T-Mobile miljoenenboetes opgelegd door de NMa. Toen ging het om het onderling uitwisselen van de hoogte van dealervergoedingen aan tussenhandelaren.

Gerelateerde artikelen