ANP25 feb '11 15:43

VEB doet aangifte tegen ex-top InnoConcepts

EINDHOVEN (AFN) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) doet aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen het voormalige bestuur en de commissarissen van het inmiddels failliete uitvindersbedrijf InnoConcepts. Dat maakte de behartiger van aandeelhoudersbelangen vrijdag bekend.

De aangifte richt zich onder andere tegen InnoConcepts-oprichter, bestuursvoorzitter en latere commissaris Fred Langerak en zijn rechterhand Peter Teerlink wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Volgens de VEB heeft InnoConcepts beleggers jarenlang stelselmatig benadeeld en heeft het bedrijf misleidende informatie verstrekt.

InnoConcepts werd donderdag failliet verklaard. Curator Louis Deterink stelt in zijn faillissementsverslag dat hij vermoedt dat een aantal ex-bestuurders zich schuldig heeft gemaakt aan onrechtmatig handelen en belangenverstrengeling. Ze zouden geld aan het bedrijf hebben onttrokken ten voordele en verrijking van vennootschappen waarmee ze zelf verbonden waren.

Curator

Drie mensen, die zichzelf volgens Deterink de Trojka noemden, speelden met name een belangrijke rol. Alle drie waren volgens de curator bestuurder of aandeelhouder bij InnoConcepts, of verbonden aan Novem Internationaal, waaruit InnoConcepts werd opgericht.

De curator wijst op een aantal ,,opmerkelijke transacties’’, onder meer rond de verkoop en huur van matrijzen. In totaal zou daarbij - zonder enige rechtsgrond - 7,9 miljoen euro buiten InnoConcepts om betaald zijn aan Novem en twee Trojka-vennootschappen, zo stelt de curator.

Matrijzen

Ook rond de koop en terugkoop van machines en matrijzen was van alles mis. De curator noemt niet geleverde machines, waarvoor wel betaald was, verborgen boekingen en vals opgemaakte en soms geantedateerde facturen. De facturen werden volgens Deterink ,,te pas en te onpas’’ opgesteld om geld van InnoConcepts naar vennootschappen van de Trojka-leden door te sluizen.

Een van de Trojka-leden luidt in een e-mail van 26 augustus 2007 aan de andere twee leden de alarmbel. ,,Als ik stop met het te woord staan van onze beleggers, banken en accountants raken ze acuut in paniek en stort alles in. Als ik ze echter maar een glimp van de waarheid vertel, gebeurt hetzelfde. Het enige wat dus kan, is ze te woord staan met leugens en onzin.’’

Gerelateerde artikelen