ANP16 dec '11 08:37Aangepast op 16 dec '11 09:01

Minder machines voor Nederlandse industrie

AMSTERDAM (AFN) - Door de recessie en de onzekere economische verwachtingen lopen de investeringen van de Nederlandse industrie in nieuwe machines terug. Dit blijkt uit een studie van het Economisch Bureau van ING die vrijdag werd gepubliceerd.

ING verwacht dat in 2012 minder nieuwe machines in gebruik worden genomen dan dit jaar. De investeringen dalen volgens het onderzoek circa 10 procent tot 4,4 miljard euro. Omdat voor volgend jaar een krimp van de productie wordt verwacht, lopen de investeringsorders terug. In 2011 stegen de investeringen in nieuwe machines nog met 20 procent.

De maakindustrie zal in 2012 met ongeveer 1,3 miljard euro nog steeds de meeste investeringen doen, ondanks een daling van 13 procent ten opzichte van dit jaar. De machinebouw en metaalproductenindustrie zijn hierbinnen de grootste investeerders. Met name de machinebouw is de laatste jaren snel gegroeid, wat terugkomt in de investeringscijfers. Zelfs in 2010, toen de machine-investeringen over de gehele linie met 20 procent daalden, stegen de investeringen door de machinebouw nog met 1 procent.

De machine-investeringen in de chemische industrie vertonen de grootste schommelingen. Dit jaar stijgen deze nog met 32 procent, terwijl voor 2012 een daling van 14 procent wordt voorzien. De voedselindustrie lijkt het minst te merken van de recessie. In deze sector dalen de investeringen in nieuwe machines slechts met 5 procent naar 1 miljard euro.

Gerelateerde artikelen