ANP9 mrt '11 11:15

Hoge dieselprijs zit transportsector dwars

ZOETERMEER (AFN) - De sterk gestegen dieselprijs zet het economisch herstel van de transportsector onder druk. Transporteurs vrezen voor hun bedrijfsresultaat, stelt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) op basis van een onderzoek onder haar leden.

De brandstofprijzen stijgen rap, mede onder invloed van de onrust in de Arabische wereld. De prijs van een liter diesel ligt momenteel rond de 1,20 euro, 20 procent meer dan een jaar geleden.

Van de ondervraagde TLN-leden zegt 80 procent last te hebben van de gestegen dieselprijs. Veel transporteurs maken gebruik van zogenoemde brandstofclausules. Dat zijn contracten met opdrachtgevers om de risico's van tussentijdse prijschommelingen op te vangen. Uit het onderzoek blijkt echter dat opdrachtgevers hier vaak van afwijken, aldus TLN. ,,Een zorgelijke ontwikkeling'', vindt TLN-voorzitter Alexander Sakkers, die partijen oproept gezamenlijk hun verantwoordelijkheid te nemen.

TLN vertegenwoordigt het wegtransport, dat vorig jaar goed was voor een omzetstijging van rond de 3 procent. 2010 was voor de hele transport- en logistieksector een jaar waarin de transportondernemingen uit het economische dal krabbelden. De sector boekte als geheel (weg, lucht, water en logistieke dienstverlening) een omzetstijging van 2,5 procent. Analisten van ING verwachten ondanks de dure brandstoffen voor dit jaar een verdere stijging van de omzet.

Gerelateerde artikelen