ANP15 mei '11 16:29

Dertigste landstitel voor Ajax

Ajax-fans juichen zondag op het Leidseplein in Amsterdam tijdens het duel om de landstitel. ANP
Ajax-fans juichen zondag op het Leidseplein in Amsterdam tijdens het duel om de landstitel. ANP

AMSTERDAM (ANP) - In de derde poging heeft Ajax dit seizoen dan toch nog een beslissende wedstrijd van FC Twente gewonnen. Het was wel meteen de belangrijkste. Door de zege (3-1) in de Arena op de titelverdediger uit Enschede werden de Amsterdammers voor het eerst sind 2004 landskampioen.

Op de bevrijdende zege viel weinig af te dingen. Ajax was beter. Het had er alle schijn van dat FC Twente minder goed met de spanning omging. Het elftal speelde onder zijn kunnen. Een week eerder had het Ajax wel verslagen in de bekerfinale. Aan het begin van het seizoen gebeurde dat ook in de strijd om de JC Schaal.

FC Twente begon goed en kreeg al na 36 seconden (!) een aardige kans. Na een mooie voorzet van Bart Buysse knalde Bryan Ruiz van dicht bij op doelman Kenneth Vermeer. Daarna trok het elftal van Michel Preud'homme zich terug. Waarschijnlijk gedwongen, omdat Ajax aanmerkelijk sterker werd.

Fouten

De thuisclub hield voortdurend de 'druk' op de tegenstander en dwong FC Twente als het ware de fouten te maken in de opbouw. Aan een gedegen opbouw, normaal de kracht van de bekerwinnaar, kwam het elftal uit Enschede niet toe. Vergeefs probeerde Preud'homme van de zijlijn zijn team naar voren te dirigeren.

Na 23 minuten kregen de Amsterdammers de beloning voor hun goede spel. Siem de Jong, de beweeglijke spits, liep zich vrij bij de 'tweede' paal en schoot fraai een voorzet van Gregory van der Wiel binnen. Nog voor het half uur verstreken was kregen opnieuw de Jong en Demy de Zeeuw schietkansen. Beiden schoten over.

Prachtige bal

Behoudens de mogelijkheid van Ruiz onmiddellijk na de aftrap liet FC Twente weinig zien. Pas tegen het einde van het eerste deel kwam de titelverdediger weer wat in de buurt van het doel van Vermeer. Een prachtige bal van Denny Landzaat ging maar net naast, na een bekwaam door Nacer Chadli en Ruiz ingeleide aanval.

Het tweede deel begon waanzinnig. In de 47e minuut kopte Landzaat uit en voorzet van Van der Wiel in eigen doel. Amper een minuut later deed FC Twente weer mee. Na een handig balletje van Luuk de Jong schoot Theo Janssen de 2-1 in. Daarna moest Twente komen en kreeg Ajax de ruimte. Daarvan profiteerde in de slotfase Siem de Jong met zijn tweede treffer, de beslissende: 3-1.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen