ANP9 mei '11 19:37Aangepast op 9 mei '11 19:56

Voorspoedig herstel overlevende vliegramp

Ruben (L) maakt met zijn neef en twee nichten een wandeling. ANP
Ruben (L) maakt met zijn neef en twee nichten een wandeling. ANP

RIJSWIJK (ANP) - Ruben, de enige die op 12 mei 2010 de vliegramp in Libië overleefde, is de afgelopen twaalf maanden lichamelijk boven verwachting hersteld. De onmisbare basis daarvoor is direct na het tragische ongeval gelegd in het ziekenhuis in de Libische hoofdstad Tripoli.

In een exclusief interview met het ANP zegt Rubens tante, Ingrid, dat de inmiddels 10-jarige jongen in het Libische ziekenhuis is gered. Niet alleen is zijn leven gered, maar zonder de operaties aan zijn benen, was hij er nu niet zo goed aan toe geweest. De Nederlandse artsen delen die mening. Zij vinden dat het herstel voorspoediger is verlopen dan ze hadden durven hopen.

De ramp met vlucht 771 van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways, onderweg van het Zuid-Afrikaanse Johannesburg naar Tripoli, kostte aan 103 mensen het leven. Het ongeluk deed zich voor vlak vóór de landing op de internationale luchthaven van Tripoli. Ruben lag enkele dagen in het el-Khadra ziekenhuis in Tripoli. Artsen stabiliseerden en opereerden de uit Tilburg afkomstige jongen.

Opstand

Ruben reisde ten tijde van het ongeluk met zijn ouders en zijn broer, die allen de dood vonden. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis in Nederland is de jongen in huis genomen door Ingrid, de zus van Rubens vader, en haar man.

In februari had het gezin naar Libië willen afreizen. Volgens Ingrid wilde Ruben zelf graag terug, al voordat zijn medische toestand dit toeliet. ,,Hij wil weten wat er is gebeurd’’, aldus Ingrid. Ook wilde hij de Libiërs laten zien hoe goed het met hem gaat. De in Libië uitgebroken opstand tegen het bewind van dictator Kaddafi doorkruiste de reisplannen.

Ruben zal niet aanwezig zijn bij de aanstaande herdenking van de ramp. Zijn tante en oom willen niet dat er foto’s van de jongen worden genomen, omdat zij hem een ,,veilige jeugd’’ willen geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen