ANP5 mei '11 07:13Aangepast op 5 mei '11 16:43

'Holland-promotie kan best met minder geld'

DEN HAAG (AFN) - Het ministerie van EL&I denkt dat promotieclub NBTC, die zich inzet voor het trekken van buitenlandse bezoekers naar Nederland, het best kan stellen met een fors lager budget. Dat liet het ministerie donderdag weten in reactie op de noodkreet van het NBTC over de aanstaande bezuiniging.

Volgens het ministerie krijgt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen vanaf 2015 jaarlijks 5,8 miljoen euro. ,,Daarmee wil EL&I een compacte, slagvaardige basisinfrastructuur overeind houden voor de marketing van Nederland.'' Het ministerie meent dat het NBTC ook met minder budget goede resultaten kan boeken.

Dit jaar kan het NBTC nog 16,6 miljoen euro tegemoet zien van het Rijk. De sector zelf draagt bijna de helft bij aan het totale budget van het NBTC. De organisatie stelt dat de bezuiniging Nederland twee miljoen toeristen en dus 800 miljoen euro aan inkomsten kan schelen, als dat in deze vorm doorgaat. ,,We snappen dat er bezuinigd moet worden, maar vinden deze bezuiniging buitenproportioneel en het doet geen recht aan het economische belang van de sector.''

Oppositiepartij D66 wil van de staatssecretaris weten of de stelling van het NBTC klopt dat de bezuiniging meer kost aan wegvallende belastinginkomsten dan het oplevert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen