ANP11 mrt '11 07:10Aangepast op 11 mrt '11 11:49

Japan opgeschrikt door zeer zware aardbeving

Japan is vrijdag opgeschrikt door een zware aardbeving. Voor de kust deed zich een beving voor met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter, meldde het meteorologische bureau van het land. De aardbeving is de zwaarste in zeven jaar.

Door de aardbeving ontstond ook een tsunami. Door de tsunami zijn grote gebieden overstroomd. Op televisiebeelden is te zien hoe een muur van water zich over het laaggelegen gebied verspreid.

Gebouwen, vrachtwagens en auto's worden meegesleurd. Een van de zwaarst getroffen gebieden is Miyagi. Daar zou in ieder geval sprake zijn van ,,veel gewonden'' meldden lokale media.

Veel gewonden

Lokale media spreken van ,,veel gewonden''. Tijdens een afstudeerceremonie in Tokio stortte een dak in, waardoor mensen bedolven raakten.

In hoofdstad Tokio schudden de hoge kantoren heen en weer. Werknemers renden de straat op. Uit het gebouw van de havendienst van Tokio stijgt rook op. Op televisie was te zien hoe het parlement aan het vergaderen was toen de aardbeving Japan trof. Parlementariërs verlieten geschrokken hun plaatsen.

Het vliegveld van Tokio is gesloten, aldus persbureau Kyodo. Het treinverkeer is op veel plaatsen stilgelegd. De beurs is Tokio schrok ook van de aardbeving: de yen daalde fors.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen