ANP13 mei '11 10:57

Uitvoer en bouw stuwen economie

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse economie heeft in het eerste kwartaal een verrassende steun in de rug gekregen van de bouwsector. Verder was de stevige groei van 3,2 procent op jaarbasis vooral te danken aan de uitvoer en de industrie.

De bouwinvesteringen stegen op jaarbasis met ongeveer 12 procent. Dat was volgens hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te danken aan het goede weer en het verlaagde btw-tarief dat geldt tot 1 juli. ,,U moet nu bouwen en dat lijkt ook te gebeuren.''

De export groeide met 5,7 procent. Dat groeitempo was lager dan in voorgaande kwartalen. Volgens Vergeer is de uitvoer van Nederlands product echter nog steeds de grootste drijver van de economie.

Bijna weggewerkt

De krimp die tijdens de recessie is opgetreden is weer bijna weggewerkt. ,,De Nederlandse economie heeft 80 procent van het verlies tijdens de crisis goedgemaakt'', zei Vergeer.

Hij wees er echter wel op dat de Duitse economie nog harder groeide. ,,Bij de buren gaat het nog beter. De Duitsers zijn weer op het niveau van voor de crisis.''

De consumptie van huishoudens

De consumptie van huishoudens bleef met een toename van 0,2 procent achter bij andere delen van de economie. Mensen kochten vooral meer nieuwe auto's en gingen vaker naar een restaurant of café. Het gasverbruik daalde juist, met dank aan de zachte winter aan het begin van dit jaar.

Het cijfer op jaarbasis was het beste in drie jaar tijd. De groei van kwartaal op kwartaal bedroeg 0,9 procent. Dit was hoger dan het gemiddelde van de zes voorgaande kwartalen. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 0,6 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen