ANP16 dec '11 19:25Aangepast op 16 dec '11 20:16

Fitch waarschuwt zeven EU-landen

EPA
EPA

PARIJS (AFN) - Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag gewaarschuwd voor een lagere kredietwaardering van Spanje, België, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus. Fitch waarschuwde ook voor de Franse kredietwaardigheid, maar handhaaft voorlopig de hoogste rating voor Frankrijk.

Volgens Fitch lopen de landen het risico dat ze een slechtere beoordeling krijgen van hun kredietwaardigheid. Dat kan ertoe leiden dat ze op den duur een hogere rente moeten betalen op staatsleningen. Volgens Fitch zal een afwaardering beperkt blijven tot 1 of 2 stappen en zal eind januari een besluit worden genomen.

Fitch verlaagde de outlook van Frankrijk naar negatief, maar bevestigde de Franse AAA-rating. Fitch is van mening dat het risico is toegenomen dat Frankrijk door de schuldencrisis wordt meegezogen en dat het land het sterkst is blootgesteld aan escalatie van de crisis. Daar staat tegenover dat de hoge kredietwaardigheid van Frankrijk wordt gestut door zijn rijke en uitgebreide economie, aldus Fitch.

Sceptisch

De kredietbeoordelaar gaf verder aan sceptisch te zijn over een oplossing voor de Europese schuldencrisis. Volgens Fitch is een ,,alomvattende oplossing voor de crisis technisch en politiek gezien buiten bereik''.

Fitch stelt dat meer actieve en expliciete steun van de Europese Centrale Bank (ECB) nodig is om de risico's weg te nemen die kunnen leiden tot een liquiditeitscrisis in eurolanden. Als een oplossing uitblijft, zal de crisis voortduren met periodes van ernstige volatiliteit op de financiële markten, aldus het kredietbeoordelingsbureau.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen