ANP21 sep '11 12:44Aangepast op 21 sep '11 13:02

Duitse banken somber na verdieping crisis

FRANKFURT (AFN) - Deutsche Bank en Commerzbank, de nummers 1 en 2 in de Duitse banksector, lieten zich woensdag somber uit over de huidige marktomstandigheden. Die zijn in de afgelopen weken verslechterd door een verdieping van de schuldencrisis.

Deutsche Bank zei dat het steeds moeilijker wordt om de winstdoelstelling voor dit jaar te realiseren. De marktleider mikt op een winst voor belasting van 10 miljard euro. ,,Of we dat halen is afhankelijk van een herstel van de Europese kapitaalmarkten en voortgang in de bestrijding van de crisis'', aldus financieel directeur Stefan Krause.

Volgens Krause zit de interbancaire geldmarkt vrijwel op slot. ,,Het is zo goed als onmmogelijk om voor korte termijn geld van een andere bank te lenen zonder onderpand te verschaffen.'' Volgens de financieel directeur maken beleggers zich geen zorgen over specifieke banken, maar over de gehele Europese sector. Deutsche Bank hoeft volgens hem geen extra kapitaal aan te trekken.

Impact nervositeit

Commerzbank kampt met tegenwind als gevolg van de nervositeit op de aandelenmarkten over de schuldencrisis, zei bestuursvoorzitter Martin Blessing. Ook voor Commerzbank is het realiseren van de winstdoelstelling afhankelijk van ,,het relatief snel kalmeren van de markten.''

Voor Blessing gaat dat niet snel genoeg. ,,De politieke leiders hebben tijd gewonnen door het EFSF-noodfonds op te richten, maar tot nu toe hebben ze geen uitweg uit de crisis gevonden.'' De topman pleitte voor een diepere integratie van de Europese politiek en het opstellen van een gezamenlijk begrotingsbeleid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen