ANP9 dec '11 04:37

Verdragswijziging EU lijkt van tafel

BRUSSEL (ANP) - Een ingrijpende wijziging van Europese verdragen om de schuldencrisis te beteugelen, lijkt van tafel. Europese leiders op de top in Brussel trokken zich vrijdagochtend terug uit de discussie over drastische veranderingen.

Groot-Brittannië is uit de discussie, bevestigde een hooggeplaatste diplomaat. Volgens een andere diplomaat gingen de gesprekken verder met de 17 landen van de eurozone en andere EU-lidstaten die mee willen doen aan minder vergaande aanpassingen.

De Britse premier David Cameron zou in ruil voor instemming met een verdragswijziging wisselgeld hebben gevraagd dat met name Frankrijk en Duitsland niet bereid zijn te betalen. Voorafgaande aan de top had hij al gedreigd met een veto.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy pleitten eerder deze week voor een ingrijpende wijziging van het verdrag. Daarmee zouden landen worden verplicht zich aan strengere begrotingsregels te houden en kwamen er automatische sancties op overtredingen.

Gerelateerde artikelen