ANP9 jun '11 13:08

Schippers: snel meer bekend over EHEC-variant

HILVERSUM (ANP) - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verwacht dat er in de loop van de dag meer duidelijkheid komt over de variant van de EHEC-bacterie die is aangetroffen op een partij rode bietenspruiten van een Nederlandse teler. Maar ,,dit is gelukkig niet de variant die in Duitsland zoveel zieken en doden op z'n geweten heeft'', zei ze donderdag in het Radio 1-Journaal.

Omdat de experts nog niet precies weten om welke variant het wel gaat, kon Schippers niet aangeven of die ziekmakend is. Ze wees er wel op dat veel varianten diarree kunnen veroorzaken. Daarom is het volgens de bewindsvrouw heel belangrijk om goed je handen te wassen, vooral na een bezoek aan de wc.

De EHEC-bacterie is zowel in Nederland als op een Nederlandse partij rode bietenspruiten in Duitsland aangetroffen. Die partij is direct teruggehaald. Schippers weet niet of mensen de bietenspruiten, die vaak in garnituur worden gebruikt, al op hun bord hebben gehad of dat ze via winkels zijn verkocht. De etiketten van de producten worden waarschijnlijk donderdag nog op de site van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gezet zodat mensen die kunnen checken, aldus de minister.

Ze noemde het verder goed nieuws dat onderzoeksinstituut TNO een oplossing lijkt te hebben ontdekt tegen levensgevaarlijke bacteriën zoals EHEC. Volgens Schippers is dat veelbelovend. ,,Ik hoop van harte dat het lukt om het snel te ontwikkelen'', zei ze.

Gerelateerde artikelen